DE VERTELLERS

Nog te koop. Voor € 25 (incl. verzenden)

Behalve de 200 tips bevat De Vertellers onder meer het portret dat Henk Blanken schreef over Gay Talese, de beste journalist van de afgelopen eeuw, en de ontluisterende analyse van een van de meest opmerkelijke scoops van de laatste jaren, De wereld van Dion (in NRC).
Onderzoeksjournalisten zijn vaak belabberde vertellers die verzuipen in hun materiaal en een prachtig detail niet op waarde weten te schatten, schrijft Henk Blanken. Argwanend blijven ze uit de buurt van ‘narratieve technieken’, ervan overtuigd dat die ‘mooischrijverij’ lak heeft aan waarheidsvinding – en niets is heiliger dan dat.
Het profiel over Dion Graus, het PVV-Kamerlid dat zijn vrouw in sauna’s en motelkamers ‘leuke dingen’ liet doen met z’n beveiligers, was beslist een opmerkelijk verhaal. Maar de fascinerende ironie van de bedrogen bedrieger werd door NRC nauwelijks gezien, laat staan op waarde geschat. En waar de verslaggevers probeerden hun verhaal ‘spannend’ op te schrijven, begrepen ze zelf amper wat ze deden.
‘De wereld van Dion’ illustreert zo pijnlijk hoe we in de afgelopen twintig jaar weliswaar betere verhalen zijn gaan vertellen maar nog veel te weinig beter zijn gaan vertellen.
Met 200 tips wil dit boek daar iets aan doen. De Vertellers laat zien hoe je onderzoek doet voor een verhalende reportage, hoe je scènes bouwt, waarom stijl en toon belangrijk zijn, en welke valkuilen er zijn als de fictie met de feiten aan de haal gaat. Het legt ook uit waar je verhalen vandaan haalt omdat je ze niet mag verzinnen. Hoe perspectief je kijk op de dingen verandert. Wat personages verzwijgen in een dialoog. En waarom je informatie soms moet uitstellen.
Wil je De Vertellers kopen? Stuur dan een email naar info@verhalengarage.nl.